Virgun Bidtnes

Jeg ble syk av ME for ca 25 år siden. Var allerede ufør på grunn av utmattelse og vondt i kroppen før jeg fikk ME-diagnosen. 

Jeg er litt usikker hvor lenge det er siden jeg tok LP-kurset, men det er over 10 år siden. Det var min pappa som fortalt om LP-kurset til meg. Min tremenning hadde fortalt han om det. 

Jeg husker av alle deltakerne på kurset så var det kun jeg og ei dame som ikke følte oss bra.

Det er fint at man tenker positivt og prøver litt ut hva man tåler osv. Men den metoden de bruker på kurset er så utrolig feil. Mennesker med ME må egentlig være den verste gruppa å kjøre det kurset på.

På kvelden etter første dagen satt jeg i badekaret og gråt så mye, jeg har aldri følt meg så knust. Jeg bestemte meg for at jeg ikke ville møte opp på dag to. Jeg var helt vrak på morgenen, men familien overtalte meg til å møte opp. Jeg ble så klart kjørt inn.

Jeg bare satt der og orket ikke snakke. Utover dagen følte jeg meg mere å mere rar i hodet. Hele hodet var ømt, det var som å ha bomull i hodet, og jeg var svimmel og hadde hjertebank.

Det nyttet ikke si noen ting til Landmark om det, for det var vår egen skyld, vi gjorde oss selv syke. 

Resten av gjengen var veldig gira og de skulle ut på byen og drikke øl på kvelden. For nå var de blitt helt frisk, sa de.

Jeg tenkte at de var en gjeng som var deprimerte eller noe. Jeg syntes det var helt sprøtt at de kunne bli friske om de hadde ME. 

Vi måtte skrive under på vi var blitt bedre. Når man har kroppen full av adrenalin og er blitt fullstendig hjernevasket så skriver man under på det. Man ble fullstendig overkjørt.

Jeg husker det stod at vi skulle få servert frukt hver dag. Det sto et fat der med fire skrukkete epler… ingen rørte de. Må bare nevne det. Viser hvor lista på kurset lå, manko av respekt. 

Jeg kræsjet selvfølgelig etterpå. Jeg ble veldig syk i lang tid etter kurset, så jeg ble ganske skremt.

Jeg hadde vært sengeliggende i flere år da jeg fikk ME. Jeg var redd jeg ikke skulle komme meg igjen etter LP.

Papirene vi leste før vi begynte på kurset var helt… ja man finner ikke ord, egentlig… skjemaet vi fylte ut og KURSET. Jeg blir sint og tårene kommer når jeg tenker tilbake og skiver om dette. Fra A til Å så er LP brutalt og rått for en som er alvorlig syk. Jeg tenker det kan være farlig. 

De får folk til å føle så dårlig om seg selv. Om deltakere ikke er sterke nok og takler det, da er det skummelt. Da er det ikke sikkert de greier å leve mer.

Har du ME så fraråder jeg deg på det sterkeste å ta noe LP-kurs.

Idag forsøker jeg å leve innenfor tålegrensen min.

Jeg er i en dårlig periode nå, så jeg må holde meg mest inne. Jeg skulle ønske jeg hadde mer kapasitet til barnebarna mine og familien min, det er en stor sorg. Jeg skulle ønske jeg kunne være mer sosial. 

Når jeg får det til er det beste for meg er å være ute i naturen. Ei hytte står høyt på drømmelista mi.