LP-fortellinger

Vi har samlet nesten 40 fortellinger fra folk med ME som har hatt opplevelser med LP, eller beskriver opplevelsen de har hatt som nære pårørende. Vi håper disse fortellingene vil nyansere en debatt der LP oftest fremstilles svært positivt.

Anita Skatvedt

“Etter at jeg fikk sove og klarnet hodet, skjønte jeg at LP gjorde meg mye sykere enn jeg var klar over og stoppet øvelsene til tross for at behandler mente jeg skulle fortsette.”

Venke Midtlien 

“Dette budskapet sammen med beskjeden om at vi kunne bli rettslig forfulgt dersom vi delte kursmaterialet med noen, fikk meg til å holde munn om hva jeg visste i mange år.”

T. Knutsen

«Jeg har ikke ME, jeg har gjort ME. Selvfølgelig kan jeg bli frisk, så lenge jeg har påført meg dette selv. Tredje dag blir jeg hentet av min mann og med stor overbevisning forteller jeg ham at jeg er blitt frisk.»

Bjørg Bjørgum

“På heimreisa fekk eg ei kraftig influensa og vart kjempedårleg, og sa dette til coach under oppfølgingsamtale. Då fekk eg ei overhøvling;”

“Adam”

“Jeg var investert, med kropp, fremtid, økonomi og sinn, og det var ingenting jeg heller ville enn at dette skulle virke.”

Heidi Andresen

“Før vi kom inn i et konferanserom med pinnestoler, måtte vi signere et papir på at vi aldri skulle fortelle noe om hva metoden gikk ut på. Dette gjorde meg så redd for å bli saksøkt at jeg fremdeles ikke våger å skrive det her.”

Mille Maria Nyansarang

“Det mest bekymringsverdige ved å observere søsteren min etter at hun var blitt behandlet med Lightning Process, var hvordan jeg opplevde at hun hadde blitt trent til å ljuge.”

Hanne, 59

“Jeg stilte et kritisk spørsmål, men fikk da beskjed fra kurslederen om at hvis jeg fortsatte med det måtte jeg forlate kurset.”

Jill Remel

“I stedet for «å få det livet man elsker» – risikerer man å kjøre seg selv i grøfta med full styrke. Det er en altfor stor risiko å ta.”

Kristin Stølen

«Jeg var den «perfekte», veldig motiverte deltageren, men ble altså likevel mye sykere i lengden som følge av kurset og metoden.»

Martin, 25

«Dr. Wyller anbefalte at foreldrene mine skulle betale for at jeg skulle ta Lightning Process og at dette ville kunne gjøre meg frisk.»

Jørn Bjørkli

“Som pårørende kan jeg dessverre ikke si at jeg er stolt av at jeg betalte kr. 15.000,- for at min sønn fikk delta på kurset.”

R. B.

“Fikk beskjed om å kaste rullestolen, mine morgenkåper, alt på sykerommet mitt. Jeg orket ikke protestere en gang.”

Torbjørg Veland 

“Ble faktisk helt hjernevasket, det var tross alt JEG som «gjorde» ME.”

Brit Fougner

“Vurderer du å ta LP-kurset? Jeg forstår fortvilelsen din. At du som meg vil kaste deg på alle alt som gir deg et håp. Men, ikke gjør det!”

Anita, 44

“De er vår redning, de kan teknikken og de skal lære den til oss. Fy fader hvor heldig jeg er, vi er alle opprømte og sprekkferdige til å sette i gang å lære prosessen.” fortellingen til Anita er verdt å få med.

Siv Karlsen

“Så kjører de deg på at det er din egen feil at du har ME, for du gjør ME. Eg blei fysisk utmatta og dårlig, fekk dårlig samvittighet for man var jo rimelig teit som gjorde seg selv sjuk.”

Helene Fredheim

“Responsen var overveldende. LP var en veldig vanlig grunn til at folk hadde hatt vonde opplevelser. Skammen over situasjonen jeg hadde satt meg og sønnen min i, lettet etter ett minutt på gruppa.”

Lisbeth E. Løwer

“NAV har i ettertid anbefalt meg LP. Da jeg fortalte hva LP hadde gjort av skade for meg, hørte jeg ikke noe mer om det. Det er alvorlig at NAV og andre hjelpeinstanser tror at LP er seriøst, det er til stor skade for pasienter som trenger medisinsk behandling.”

Virgun Bidtnes

“Vi måtte skrive under på vi var blitt bedre. Når man har kroppen full av adrenalin og er blitt fullstendig hjernevasket, så skriver man under på det. Man ble fullstendig overkjørt.”

Trude Wiberg

“Etter kurset fortsatte jeg hjemme, og på telefon mente kurslederen at den manglende effekten skyldtes at jeg ikke gjorde ting riktig, ikke jobbet hardt nok, eller ikke var motivert nok for å bli frisk.”

Irene Qvan

“Jeg fylte ut et skjema for å kunne delta, og bekreftet gladelig at jeg skulle være ukritisk til kursets innhold og at jeg var motivert. Det var jeg virkelig. Dette var stort, jeg skulle jo bli frisk!”

Anonym

“Vi måtte skrive under på et skjema at vi ikke skulle gjøre ME.”

Line

“Jeg følte at det var min feil at jeg er syk. Det hele minner mest om svindel, rett og slett.”

Anonym kvinne

“Jeg begynte gradvis å få et annet syn på LP og snakket med foreldrene mine om det. De fortalte at de aldri hadde oppfattet meg som frisk,[..]”

Anonym Mann, 50

“Jeg lot meg overbevise om at jeg var blitt frisk, jeg ringte hjem og sa at jeg var blitt frisk. Men dagen etter våknet jeg opp med store smerter, og skjønte at jeg var blitt lurt. Jeg var ikke frisk i det hele tatt. “

Kristine

“Fikk beskjed av coach at hvis jeg ikke ble frisk/bedre var det fordi jeg ikke gjorde metoden riktig, gjorde ME fortsatt og ikke VILLE bli frisk. Det var min skyld.”

Anonym

“Det er jo ikke rart at «alle» blir friske når metoden går ut på å lyve for både seg selv og andre og påstå at man er helt frisk, selv om man definitivt ikke er det. Jeg antar at de andre deltakerne var like utslitt som meg etter tre kursdager, og vi skrev under uten særlig protester.”

Anonym Kvinne

“Euforien og halleluja-stemningen på kurset førte til et ørlite blaff av energi, før det endte i en gradvis forverring som jeg ignorerte i lang, lang tid. Jeg sa stopp, valgte «det livet jeg elsket» og gjorde «frisk» om igjen og om igjen etter alle kunstens regler.”

Maria Lukas

“Poenget med kurset er å få deg til å tro at du ikke har ME, men gjør ME. Dermed blir det på en merkelig måte logisk å si på slutten av kurset at jeg er frisk, hvilket jeg også gjorde.”

Camilla, 43

«Min siste samtale med henne, da jeg fortsatt slet, fikk jeg beskjed om at «Du vil jo bare ikke bli frisk du!»

Monica Reppen

«Vi måtte skrive under på at dette hadde virket, og å ikke fortelle om metoden videre. Jeg fikk ikke kopi av dette. Jeg ble mye verre etter kurset, og nå er jeg husbundet.»

Kjersti Holst

«Jeg tenkte at om jeg ble frisk, og det hadde kostet meg 15 000 kroner, så ville ikke pengene bety noe. Det å få meg frisk ville jo være et mirakel.»

Wenche Abrahamsen 

«Det kom spørsmål fra deltakere vedr. hvordan de stilte seg til kritikk fra Me-foreningen. Da svarte kursleder at foreningen har gjort enorm skade for ME-pasientene! Hun latterliggjorde foreningen og sa de hadde fokus på det syke, og da kan man ikke bli frisk.»

Inger Torild Hansbråten Veseth 

“Jeg ble ikke bedre… men heller ikke verre (fordi jeg ikke overkjørte signalene kroppen ga totalt). Jeg går fortsatt på smell etter smell fordi jeg ikke greier å aktivitetstilpasse hverdagen godt nok.”

Elisabeth Heide Grimsrud 

«Jeg har blitt mye verre etter jeg tok LP og følte mye skam og skyldfølelse i lang tid etterpå. LP er hjernevasking på høyt plan, og jeg vil absolutt ikke anbefale noen ME-syke å ta LP.»

Anonym

«Etter ca 6 mnd. med bruk av LP-metoden var jeg så syk at jeg ikke klarte mer. Jeg gikk med gåstol for å komme meg på toalettet. Måtte ha hjelp med alt.»

Ingun Narmo

«Disse som tilbyr LP-kurs har sikret seg juridisk, og tar rotta på deg om du røper opplegget. At disse menneskene med et så useriøst opplegg, der du blir holdt ansvarlig for egen sykdom, skal herje med ei hel gruppe syke mennesker, er helt utrolig.»

Maren og Mona (datter og mor) 

“Som mamma var jeg nærmest desperat og ville gjøre alt hva som sto i min makt for å hjelpe min datter til å bli frisk.”